Ordet asyl betyder fristad eller tillflyktsort. Asyl innebär att en person söker skydd i ett annat land, oftast på grund av någon form av katastrof i det egna hemlandet. En person som ansökt om asyl kallas asylsökande och en person som fått asylansökan beviljad har fått uppehållstillstånd. Det är Migrationsverket som tar det slutgiltiga beslutet om asylansökan ska godkännas eller nekas.
Ansökan om asyl i Sverige måste lämnas hos gränspolisen eller vid Migrationsverkets ansökningsenheter när personen reser in i Sverige. Det går alltså inte att ansöka om asyl på en ambassad.
I Sverige prövas alltid varje persons asylansökan individuellt. Det är för att Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention. För att anses vara flykting måste personen ha välgrundade skäl som enligt FN:s flyktingkonvention innebär att personen känner sig hotad eller förföljd på grund av nedanstående anledningar:
- Kön
- Sexuell läggning
- Samhällsgrupp
- Religion
- Politisk åsikt
- Nationalitet
- Ras
Får personen flyktingstatusförklaring i Sverige så gäller det internationellt enligt EU-regler och FN:s flyktingkonvention.
Det går också att få skydd – men utan internationellt erkänd flyktingstatus – om personen riskerar att dömas till döden i sitt eget hemland, riskerar att råka ut för tortyr eller annan omänsklig behandling, eller löper stor risk att skadas på grund av väpnad konflikt där personen inte själv medverkar. Migrationsverket tar också hänsyn till personens hälsotillstånd och om personen varit utsatt för människohandel.
Barn och föräldrar
Barn som söker asyl ska enligt lagen behandlas särskilt varsamt. Ett barn kan ha andra skäl till asyl än vad barnets föräldrar har. Barnets hälsa, mognadsgrad och ålder tas speciell hänsyn till och barnet har under utredningen alltid rätt att ha med sig en vuxen, om det så är föräldrar, vårdnadshavare eller god man. Barn i Sverige, oavsett om de är svenska medborgare eller asylsökande, har enligt barnkonventionen bland annat följande rättigheter:
- Rätt till förskola och skola
- Rätt till vård
- Rätt att komma till tals
- Rätt att återförenas med sin familj
Kommunen är mer involverad och har fler skyldigheter i asylprocessen när barn är inblandade. Socialtjänsten har exempelvis skyldighet att ta hand om barnet om det inte har några föräldrar eller om barnet tar skada. Det är också kommunens ansvar att bistå med skolgång på samma villkor som andra barn.
Om en person har barn som lever i Sverige, eller väntar barn med någon som har uppehållstillstånd eller medborgarskap i Sverige, kan personen i många fall ansöka om uppehållsstånd genom ambassad eller generalkonsulat i sitt hemland.
Vid nekad ansökan om asyl
När ett beslut om asyl har nekats finns det ofta möjlighet att överklaga. Om även överklagan nekas måste personen lämna landet inom den tidsram som migrationsverket beslutat om. Det finns dock en viss chans att den asylsökande kan få stanna. Kravet är att det måste påvisas att personen till exempel blivit för sjuk för att genomföra resan.