Många av alla de personer som tar sig till Sverige för att undkomma krig och andra hemska omständigheter är barn. Bland barnen är en stor skara ensamkommande pojkar i åldern 13 till 17 år. Det innebär att barnen har sökt asyl utan någon mamma eller pappa.
Idag finns det möjligheter för dig som privatperson att hjälpa barnen i, det för dem, främmande landet. Du kan åta dig ett uppdrag som innebär att ett ensamkommande flyktingbarn huseras hemma hos dig och din familj, ett sätt att ge barnen en vardag inom trygga familjeväggar. Här berättar vi lite mer om vad den här sortens åtagande innebär.
Olika erfarenheter
Barn som kommer till Sverige i flykt från diverse hemskheter i hemlandet kommer med blandade erfarenheter. Varje individ har sin ryggsäck med upplevelser och tragiska händelser. Därför är det viktigt att ni inom familjen talar om detta innan ni tar emot ett flyktingbarn. För det är saker som även ni kommer att behöva hjälpa barnet att bearbeta. Hela familjen kommer att påverkas av berättelserna.
Många ensamkommande flyktingbarn lever i en konstant oro som inte bara handlar om asylärendet. Det grundar sig även i barnens oro över hur den egna familjen mår. Som värdfamilj här i Sverige är det viktigt att ni på olika sätt hjälper barnet att kontakta sin familj. Det kan vara genom sociala medier eller genom att skicka brev. Röda Korset brukar också bidra med hjälp kring den här biten.
Praktiska saker
Det finns inga direkta krav på hur er bostad ska se ut eller var ni bor när ni tar emot ett flyktingbarn. I grund och botten handlar det främst om att ni som familj har resurser och kapacitet att generera den trygghet som barnet behöver. Ni kan behöva göra några nya installationer i hemmet för att få en bekvämare tillvaro, men det finns inga krav som är omöjliga. Faktum är att ensamkommande flyktingbarn inte förväntar sig något mer än det nödvändiga. Att dela rum med något av de övriga barnen i familjen kan vara en smidig lösning. Flyktingbarnen är ofta vana vid att dela sovrum med sina egna familjemedlemmar. Vill du ändå dela upp ytor kan du köpa material på byggmax och göra sovplatser mer privata och praktiska i form av en provisorisk vägg i trä och hyllplan där barnet kan lägga sina tillhörigheter.
Kulturkrockar
Ni bör vara väl medvetna om att ni tar emot ett barn som inte är van vid den svenska kulturen. Enkla vardagssaker kan skilja sig åt avsevärt olika kulturer emellan. En gemensam nämnare för ensamkommande flyktingbarn från andra kulturer är uppväxten. De har ofta i ett tidigt skede tvingats växa upp och ta ett större ansvar än svenska barn i samma ålder. Barnen söker i regel inte en ny familj i Sverige, något som är viktigt för er som värdfamilj att tänka på. Det handlar istället om att ge barnen trygghet och bevis på att det går att lita på vuxna. För dig och dina familjemedlemmar kan det vara krävande. Det gäller att ha tålamod och tänka på att barnet inte är van vid den nya vardagen.