Sverige hade i början av 1900-talet runt 0,7 % invandrare. En överväldigande majoritet av dem var från övriga nordiska länder. En naturlig orsak till Sveriges jämförelsevis låga migration är dess geografiska läge. Sveriges plats på den skandinaviska halvön har gjort landet relativt isolerat. Resor utomlands för vanligt folk fanns i princip inte innan 1600-talet. Långt efter det var det fortfarande extremt ovanligt med utlandsresor.
Migration till USA
Den största historiska utvandringen från Sverige pågick från 1850-talet och avtog inte märkbart förrän första världskriget slut 1918. Totalt beräknas runt 1,3 miljoner svenskar ha utvandrat till USA. Detta påverkade svenska samhället starkt, mestadels till det negativa. Två stora orsaker till den stora migrationen var religiöst förtryck och fattigdom, vilket gestaltas i den fyra böcker långa romansviten Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Andra orsaker var rykten och berättelser om guldrushen i de outforskade sydvästra delarna av kontinenten. Idén om en plats dit människor kunde flytta utan något annat löfte än löftet om äganderätt och frihet gick hem i de till stor grad förtryckta hushållen i Sverige.
När första världskriget tog slut totalvände trenden i stort sett. Sverige blev plötsligt ett land för invandrare istället för ett utvandrarland. Sverige har konsekvent haft högre invandring än utvandring sedan 1930-talet.