Det är antagligen inte speciellt många som gillar att gå till tandläkaren. Ibland kan det dock vara ett nödvändigt ont. Många gånger kostar det dock en hel del att gå på besök och få behandling. Det gör att många drar sig för att gå till tandläkaren från början. Om man är asylsökande kan det också vara svårt att hitta en tandläkare och man kanske är rädd för kostnaderna. Men vad är bra att tänka på?
Tandvård för asylsökande
Även om man inte är svensk medborgare finns det faktiskt möjlighet att gå till tandläkaren. Det är inte så att tandläkaren kan vägra att ta emot asylsökande. Ibland krävs det dock att man kan betala kontant för sin behandling. Det kan också vara så att en privat mottagning inte kan ta emot en precis när man önskar. Asylsökande får inte företräde i eventuella kölistor. Då kan man behöva uppsöka en annan mottagning.
När pengarna inte räcker till
Som asylsökande har man vanligen inte så mycket pengar att röra sig med. Då kan det kännas onödigt att gå till tandläkaren. Det är dock ett nödvändigt ont och går man inte blir det bara dyrare och dyrare.
Var kan man gå till tandläkaren?
Det finns tandläkarmottagningar nästan överallt i Sverige. Vissa sköts av landstinget, andra är privata. Det är ofta lättare att få en akuttid snabbt på en mottagning hos till exempel en av folktandvårdens mottagningar. Om man vill gå hos tandläkare sundbyberg är det också möjligt men där får man boka en tid.
Kan man få bidrag för sina kostnader?
När man går till tandläkaren kan man få ett kostnadsförslag på hur mycket vissa åtgärder kommer att kosta. Som asylsökande är det sällan möjligt att betala med faktura. För en asylsökande är dock kostnaden inte speciellt hög. Då kostar ett besök inte mer än 50 kronor i de flesta landsting. För en svensk medborgare kan det kosta från 600 kronor och uppåt beroende på vad som behöver göras. För barn under 18 år, och i vissa fall under 21 år är det alltid gratis att gå till tandläkaren. Hos vissa mottagningar gäller dock inte alla de här reglerna. Då kan man få betala fullpris även som asylsökande.
Om man har höga tandvårdskostnader kan man också få bidrag för sina kostnader. Blir man svensk medborgare finns det ett slags tandvårdsstöd som gör att man aldrig behöver betala mer än en viss procent av sin tandvård. Det kan underlätta en hel del. Dessutom får man mellan 300-600 kronor i tandvårdsbidrag varje år och de här pengarna kan man använda som ersättning vid en tandutdragning, en vanlig undersökning eller någon annan behandling. Det går dock inte att använda pengarna vid kosmetiska metoder som tandblekning eller tandsmycken.