Den i dagsläget största flyktingströmmen till Europa kommer från Syrien. Det syriska inbördeskriget har pågått sedan 2011 och har bidragit till en av de största humanitära kriserna i modern tid. Miljoner människor har flytt och flyr än idag från bomber, flygattacker, tortyr och andra inhumana situationer.
Ända sedan kriget utbröt har det kommit en stadig ström av flyktingar till Europa som skapat splittring och debatt i EU:s medlemsländer. Mest kaotiskt var det i krigets början eftersom det dels inkom en stor mängd flyktingar på en och samma gång, dels för att EU:s medlemsländer var relativt oförberedda.
Turkiets komplicerade relation med Europa
Det är dock inte ett EU-land som drabbats hårdast av flyktingströmmen. Turkiet – som ännu är i processen att gå med i EU – har fått agera EU:s dörrvakt. Det finns framför allt två anledningar till att Turkiet tagit emot flest flyktingar: dels är det ett grannland till Syrien, dels är det den naturliga inkörsporten till Europa. En vanlig flyktväg är att resa via Turkiet mot de grekiska öarna. Flyktingar söker sig till Grekland för att landet är med i EU. EU:s regler kring asyl och migration är generellt mer generösa än i områdena runtomkring. För att förhindra att flyktingar tar sig in i Grekland och EU illegalt, skrev EU och Turkiet 2016 ett flyktingavtal.
I princip innebär avtalet att Turkiet tar ett större ansvar för att bromsa flödet av irreguljära migranter in till EU. Den mest slagkraftiga och kanske mest kontroversiella punkten i avtalet är att alla irreguljära migranter från Turkiet till Grekland ska skickas tillbaka. Målet är att ta bort incitamentet för flyktingar att ta sig in i Grekland och EU till vilket pris som helst. Flyktingströmmen till Grekland ledde till en för EU ohanterlig och akut mängd illegala invandrare, men också tusentals dödsfall då desperata flyktingar trängdes till bredden på överbelastade båtar.
En annan förändring som avtalet innebär är att varje asylansökan ska registreras och hanteras manuellt. Inga kollektiva utvisningar får förekomma över huvud taget, vilket inte var fallet tidigare. För varje irreguljär migrant som Grekland återsänder till Turkiet, ska EU garantera bostad åt en legal syrisk asylsökande flykting. Förhoppningen är att migranter ska få hjälp på ett säkrare sätt och hittills har runt 15 000 syriska flyktingar fått boende i ett EU-land som konsekvens av flyktingar som skickats tillbaka från Grekland.
Turkiet fick å sin sida ekonomisk ersättning från EU för det större ansvaret. Enligt avtalet ska Turkiet få totalt sex miljader euro. Tre miljarder euro ska betalas ut efter hand för att hjälpa flyktingarna direkt i landet. Sedan ska Turkiet få ytterligare tre miljarder när de olika kraven införlivats. Turkiet blev också försäkrade att diskussionen om Turkiets inträde i EU, tullunion och visumfrihet för turkiska medborgare ska återupptas.