Sverige är knappast ensamma om att ha en känsloladdad debatt kring integration och flyktingpolitik. Flyktingkrisen har drabbat hela Europa och har resulterat i ett ökat stöd för framför allt högerextrema partier, men också för mer radikala partier på andra sidan av det politiska spektrumet.
Tyskland hade precis som Sverige rekordmånga asylsökande hösten 2015. Tyskland hade totalt runt en miljon asylsökande när det var som högst tryck. Många anser att förbundskansler Angela Merkels och hennes parti Tysklands kristdemokratiska union (CDU) hade alltför generös och naiv syn på flyktingpolitiken. Det var 2015 som det högerextrema Alternativ för Tyskland (ADFD) hade historiskt stora framgångar.
Det mer konservativa systerpartiet CSU kom överens om att sätta ett maxtak på antalet asylsökande som landet kan ta emot. I dagsläget ligger den siffran på 200 000.
Även Frankrike har allteftersom skärpt reglerna kring asyl. och flyktingpolitik. 2018 utvecklade Frankrike ett mer effektivt sätt att hantera asylansökningar och garanterade därför att sänka väntetiden från 120 till 90 dagar. Nackdelen för de asylsökande var det i princip blev omöjligt att överklaga. Frankrike införde också krav om att den asylsökande måste befinna sig på samma adress under väntetiden så att deportering kan ske så snabbt och smidigt som möjligt, i de fall asylansökan nekats.
Italien fick i slutet av mars 2019 beviljat sin ansökan om att inte skicka några räddningsbåtar till irreguljära migranter från andra sidan medelhavet. Övriga EU-länder godkände förslaget. Enligt många kritiker är det ännu ett bevis på att det bara är ett sätt för övriga EU-länder att slippa ta ansvar.