Att vara asylsökande är en påfrestande och orolig process. Du vet ännu inte om du får stanna i landet och kanske har du även anhöriga som du oroar dig för. Då kan det vara bra att veta att du faktiskt får arbeta som asylsökande. Här berättar vi mer om hur det går till.
Därför kan ett arbete vara bra
Som asylsökande har man visserligen rätt till bidrag från Migrationsverket, men många upplever att brist på sysselsättning gör att livet känns tråkigt. Man får också mycket tid över att oroa sig för vad som ska hända i framtiden, något som tär på den psykiska hälsan. Att då ta ett arbete kan vara ett välkommet avbrott i vardagen och göra att tankarna skingras. Dessutom känns det bra att bidra till försörjningen. Att söka sig till bemanningsbranschen och berätta om sina färdigheter kan vara ett bra första steg. Här hittar du ett bra Bemanningsföretag i Stockholm, nämligen Next u som arbetar videobaserat. Ofta söker bemanningsföretag människor med olika typer av färdigheter. Har du någon specialkompetens är det alltså bra att lyfta fram den.
Så får man tillstånd att arbeta som asylsökande
För att som asylsökande kunna ge dig ut och söka arbete behöver du först ett bevis på att du inte behöver ha något arbetstillstånd. Detta bevis utfärdas av Migrationsverket. För att få det behöver du kunna visa upp giltiga id-handlingar. Du behöver också kunna visa att du inte har något avvisningsbeslut riktat mot dig.
När detta är klart är det dags att söka ett arbete. Ett tips är att titta på bemanningsbranschen eftersom de oavbrutet söker olika kompetenser till olika typer av verksamheter. Det brukar göra att det är enkelt att få ett arbete om du har några specialkompetenser.
En faktor som försvårar jobbsökandet är dock om du inte behärskar språket. Då kan det vara bra att titta på branscher som inte kräver så mycket kommunikation. Å andra sidan finns det nästan inte någon plats som det är så bra att lära sig ett nytt språk som på arbetsplatsen. Våga därför utmana dig själv och dina språkkunskaper. På många orter ordnas dessutom språkcaféer dit man kan gå och samtala med svenskar och på så sätt lära sig språket bättre. Det är ett trevligt sätt att utveckla språket på och kanske dessutom få nya vänner.
Missuppfattningar om asylsökande och arbete
Många tror felaktigt att asylsökande inte får arbeta i Sverige. Det kunde inte vara mer fel. Faktum är att Migrationsverket helst ser att man sköter sin egen försörjning med hjälp av förvärvsarbete eller sparade tillgångar. Man har dock alltid rätt att få bidrag om så skulle behövas. Det är emellertid viktigt att man, innan man söker jobb, ser till att få ett bevis från Migrationsverket som visar att man är undantagen från kravet på arbetstillstånd. Skulle man inte göra det kan det tyvärr orsaka problem längre fram.