Globalt sett finns det 26 miljoner människor på flykt. Det vanligaste ursprungslandet för en asylsökande är varken Afghanistan eller Syrien, utan Venezuela som under 2018 stod för drygt 340 000 nya asylsökande i världen. Med totalt 26 miljoner människor på flykt är det knappt 10 procent som söker asyl, varav 221 000 gjorde en asylansökan i EU under 2019. Utav denna del ansökte 22 000 om asyl i Sverige av vilka 6000 ansökningar beviljades.
Vad är asyl?
Att söka asyl innebär att en person gör en asylansökan för att söka skydd i ett annat land än i sitt hemland. Kriteriet för att söka asyl behöver göras på allvarliga grunder, som till exempel att personen riskerar förföljelse, omänsklig behandling i sitt hemland, har ett mycket allvarligt hälsotillstånd eller har utsatts för människohandel. Ett undantag från nämnda kriterier är om personen kategoriseras som kvotflykting enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. I sådana fall tillåts personen att flytta till ett säkert land genom deras program som kallas för vidarebosättning. Asylprocessen består av olika steg som beskrivs nedan.
1. Ansöka om asyl
För det första behöver personen vara vid gränsen eller befinna sig inom Sveriges gränser. Att ansöka om asyl utomlands går ej. Det finns i praktiken två sätt att söka asyl: Den första metoden är att göra ansökan om asyl direkt vid möte med gränspolis vid en passkontroll, till exempel på flygplats, färjeterminal eller centralstation för buss och tåg. Gränspolisen ställer några frågor innan personen lämnas över till Migrationsverket som tar emot asylansökan. Den andra metoden gäller för personer som redan vistas i landet och de behöver kontakta Migrationsverket i Stockholm, Göteborg eller Malmö där det finns ansökningsenheter.
2. Registrering av ansökan
En registrering av asylansökan går ut på att identifiera vem den asylsökande personen är för att kunna fatta ett korrekt beslut. Personen ska förklara sin situation och lämna in identitetshandlingar, till exempel pass eller andra dokument som tillsammans kan identifiera personen. En förutsättning för att gå vidare med processen är att tillförlitliga och trovärdiga uppgifter lämnas. Om ansökan godkänns överlämnas ett LMA-kort som visar att personen är asylsökande. LMA är en akronym för “lagen om mottagande av asylsökande”.
3. Ansökan handläggs
Handläggningstiden för att få ett svar är tyvärr tålamodsprövande eftersom processen i genomsnitt dröjer 16 månader. Från en positiv synvinkel tillåts personen att vara en aktiv och produktiv del i samhället då personen är fri att såväl jobba som studera. Inget arbetstillstånd eller uppehållstillstånd krävs. Exempelvis kan personen ansluta sig till bemanning hos Lernia eller Kraftsam i Stockholm och på så vis komma in i gemenskap och samhällsnyttig aktivitet. Förutom jobb och studier finns föreningar, ideella organisationer och kyrkor som anordnar aktiviteter anpassade för asylsökande.
När handläggningstiden är klar kallas personen till ett möte hos en mottagningsenhet där beslutet meddelas och vad det innebär.